След пет парламентарни вота за две години, основните политически сили

...
 След пет парламентарни вота за две години, основните политически сили
Коментари Харесай

ДПА: Прозападният лагер в България се споразумя да състави коалиция

 

След пет парламентарни вота за две години, главните политически сили в България най-сетне съумяха да се схванат за сформиране на устойчиво държавно управление и да извършат една доста предстояща правосъдна промяна на правосъдната система в тази страна, разяждана от корупцията, отбелязва Франс прес. Агенцията слага думата устойчиво в кавички, защото тя е заимствана от изявление на някогашната еврокомисарка Мария Габриел, направено по-рано през днешния ден. Самата Габриел призна, че договарянията са били интензивни и сложни и че всички са създали доста отстъпки.

В последна сметка ще се стигне до шерване на властта, едно ненадейно решение за България, която се надява по този начин да излезе от интервала на неустойчивост, който е невиждан от края на комунизма през 1989 година до момента, добавя организацията.

Франс прес отбелязва, че 44-годишната Габриел първоначално ще бъде вицепремиер под управлението на премиера Николай Денков, определен от реформистката демократична коалиция. След девет месеца тя ще поеме юздите на изпълнителната власт с специалисти на постовете на министри вместо политически персони. По този метод ще се избегне заплахата от нови избори, която е била действителна, отбелязва организацията, цитирайки думи на Денков.

В материала на Франс прес се отбелязва и, че консенсусният профил на някогашната европейска комисарка по нововъведенията и културата наподобява е разрешил да се деблокира обстановката. Остава да се види в този момент дали съглашението ще получи утвърждението на Народното събрание, където двата лагера разполагат с задоволително гласове (133 от 240).

Освен общите им проевропейски позиции по отношение на войната в Украйна, различен детайл изигра основна роля – привличането на Бойко Борисов към правосъдната промяна, желана отдавна от неговия демократичен съперник Кирил Петков, показва организацията. Целта е да се откри механизъм за надзор на всесилния основен прокурор, което бе мощно предложено от Европейската комисия, с цел да се постави завършек на безнаказаността в страната.

В материала се напомня и кой е основен прокурор в този момент в България и че той е упрекван в потулване на следствията на олигарси, подложени на американски и английски наказания. Посочва, че против актуалният основен прокурор би трябвало да стартира процедура по премахване от служба, само че той отхвърля към този момент да напусне поста си. Днес Иван Гешев още веднъж проговори, като сподели, че е  жертва на координирана политическа офанзива, до момента в който прокуратурата разгласи инспекция на Бойко Борисов и Мария Габриел, която трансформира в приоритет въпроса за оставката на Гешев, добавя Франс прес. Агенцията цитира и мнението на политолога Първан Симеонов, който за нея особено е коментирал, че реакцията на Гешев парадоксално е съдействала за постигането на политически компромис, трансформирал се в незабавно нужен пред една извънредно сложна за страната обстановка.

Отслабена от тези турбуленции България трябваше да се откаже от присъединение към еврозоната през 2024 година и не беше позволена още веднъж в Шенген. Тя не можа да одобри бюджета за актуалната година и закъснява също по този начин с осъществяването на нужните действия за приемане напълно на европейските средства по проекта за постковиден напредък, показва организацията.

Лидерите на двете съществени съперничещи си политически партии в България реализираха договорка през днешния ден да сформират съдружно държавно управление, в което министър председателите ще се редуват на ротационен принцип. Целта е да се постави завършек на продължаващата отдавна политическа невъзможност в страната, отбелязва Асошиейтед прес и напомня, че в България за последните две години е имало пет държавни управления.

Съгласно договорката сред ГЕРБ и реформистката коалиция, ръководена от „ Продължаваме промяната “, всяка партия ще държи висшия пост на министър председател в продължение на девет месеца. Реформистката коалиция излъчи Николай Денков за първи министър председател, до момента в който Мария Габриел, някогашният еврокомисар по нововъведенията ще бъде вицепремиер и външен министър в неговия кабинет. Те ще разменят по-късно позициите си до края на мандата на кабинета.

Габриел и Денков ще би трябвало да убедят техните партийни фрагменти, че това е най-хубавият метод да се преодолее рецесията. Коалиционното държавно управление би трябвало също по този начин да бъде утвърдено и в Народното събрание, където двете политически сили имат дружно 133 места от общо 240 депутатски места, показва организацията.

Париите, договорили договорката, споделят, че ще се стремят да съберат дружно конституционно болшинство от две трети от местата в Народното събрание, с цел да прокарат всеобхватни правосъдни промени, да изпълнят условията за участие в Шенген, както и да одобряват навреме еврото, отбелязва организацията

Двете най-големи политически партии се споразумяха през днешния ден да сформират съдружно държавно управление с ротационен министър председател в опит да сложат завършек на траялата от повече от две години политическа невъзможност, показва Ройтерс.

Несигурността принуди България да отсрочи датата за приемането на еврото и към момента би трябвало да утвърди бюджета за актуалната година. Несигурността също по този начин попречва способността на България да се възползва от средствата от Европейски Съюз за постпандемично възобновяване, добавя организацията.

Ройтерс също показва по какъв начин ще стане ротацията на министър председателите и след какъв брой време ще бъде осъществена тя. Агенцията напомня и какви са били резултатите от изборите на 2 април и какъв брой места в Народното събрание завоюваха тогава двете водещи политически сили, постигнали съглашението през днешния ден.

Прозападният лагер в България се споразумя да сформира коалиция през днешния ден, месец и половина след парламентарните избори, показва ДПА и също коментира, че се чака съгласно сделката Николай Денков и Мария Габриел да се редуват отпред на държавното управление, всеки за по девет месеца, като се стартира с Денков. Агенцията напомня по какъв начин се стигна до днешното съглашение и отбелязва, че президентът Румен Радев евентуално ще разпореди на новия алианс мандат за сформиране на държавно управление в идните дни.

„ Днешното известие за компромис за образуване на устойчиво държавно управление е добра вест за България и за Европейски Съюз “, написа в Туитър ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, отбелязва още ДПА.

Българска телеграфна агенция

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР